fredag 23 september 2011

Temperatur- och klimatskillnader GBG/MAD

Medeltemperatur i madrid vs göteborg

Nu är det väl inte en chock för någon att det är varmare i Spanien än Sverige, men jag tänkte att jag skulle kolla vad skillnaden verkligen är. Tydligen så ligger Madrid på en platå rätt högt över havsnivå (hjärnsläpp, vad säger man nu igen?) vilket ska innebär lite speciellt väder, framförallt kalla vintrar. Men kallt i förhållande till vaddå? Hursomhelst, jag tänkte att jag skulle ta fram lite väderdata för båda städerna för att se hur det verkar och är ju inte så svårt att göra det till ett finare diagram! I madrid verkar årslägsta vara 0.3 grader, vi slipper alltså oroa oss för minusgrader. Det fanns också nederbördsmängd för båda städerna och tydligen har Madrid 436 (minns inte måttenheten) medans Göteborg har 909. Totalt sett tycker jag det verkar närmast perfekt. På sommaren är skillnaden "bara" 4-6 grader medans största skillnaden är på jan-mars där snittempen är 7-9 grader högre. Det som kanske är lite negativt är att jag ju faktiskt är löjligt varm som person men jag funderar på om det bara är en vanesak och att jag bör sluta gå runt "lättklätt" hemma liksom så kanske inte det upplevs som så varmt när man slänger på sig en tjock tröja. Oavsett så är det rejält med VALUE!!!

PS: Tänkte lägga in Sydney-temps också för att få en bättre uppfattning men tyvärr använde de ej jämförbar temperaturmätningssystem med någon konstig average high, average low temperatur istället för en enda medeltemp.

1 kommentar:

  1. Ett tips bara. Ta me mössa vantar tofflor för inomhusbruk typ. Hade en polare som bodde i madrid på vintern och det kan va nere i 5+ C är inte ovanligt och oisolerade lgh i spanjakstil så
    måste man värma sig me mycket sangria. gl

    SvaraRadera