tisdag 20 december 2011

Indesign, mattepanik och grejer

Idag hade vi en mattegrej, vi skulle göra en poster med några formler, "försvara" formlerna och berätta lite egenskaper och grejer och verkar som vår grupp missförstod det hela och/eller han var löjligt otydlig. Jag hörde nämligen tydligt när han sa "you have to make a poster and you have to defend and answer questions to your formulas etc". Detta innefattade tydligen en presentation vilket gjorde att vi fick göra något rätt improviserat och antagligen inte superuppskattat. Därefter hade han ett långt tal till oss om att vi borde vara maximalt förbereda alltid och att om man inte gör saker helhjärtat eller kommer med undanflykter så kommer det drabba oss som yrkesmän/kvinnor.  Detta är verkligen sant och man bör alltid jobba med marginal och t ex är det bara dumt att bli klar 10 minuter innan deadline, det bör alltid finnas marginal för misstag, oförutsägbara händelser etc etc etc. Ganska självklart men lätt att strunta i det.

Det leder oss in på nästa lektion vi hade där förra läraren gick igenom lite hur stor del av våra betyg som kommer på vilken del osv. Tydligen kommer sista tiden (1/4) representera en överproportionelig del (40% dvs 2/5) av kursen och att man får se till att planera väl. Han sa lite snabbt att det kan vara bra i såna tillfällen att tänka på det faktum att de sista 20%en av ett arbete kommer ta kanske hälften av tiden. Det är ju faktiskt sant, man känner ju ofta att man har gjort nästan allt och bara slutet är kvar men det är ju också det som upplevs som att gå trögast. Som sagt, rätt självklart men man tar inte med det i implementeringen.

Sen sa han att det ofta är bra att räkna med "the 60/40-rule" som innebär att om man räknar att något ska ta 3h att slutföra så bör man lägga till 2h i det fallet för schemaläggning. Sa att man kunde testa själv och se att det ofta är väldigt sant. Tänker du att det tar 30 minuter att gå och handla kommer du oftast vara färdig efter 50 minuter.

Inatt var t ex ett sånt fall där jag kände att jag bara kunde slutföra en grej men missade ännu en gång deadlinen och jag kommer få 20% poängavdrag i mina betyg för det, så onödigt när vi just nu inte har superdupermycket att göra. För övrigt är det ett superkorkat system han har, tydligen drar han av 1p för varje dag man är sen på arbeten som är 5p (normalt) till 15p (större) vilket uppenbarligen gör att man tappar 20% på ena arbetet med att vara sen en dag medans man tappar 6,7% av att vara sen på andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar