onsdag 10 augusti 2011

Moral och skit med Girah, the poker prodigy.


Jag har skrivit lite om moral tidigare. Vissa som gjort mig besvikna and what not. Hursomhelst försöker jag, och lyckas oftast, hålla en ganska strikt kod av moral i de flesta fall. Men i vissa fall om man sätter sig i skiten (genom att ta dåliga beslut) så blir det rätt dumt att ta the moral high-ground. Som tur är har jag inte haft någon sådan situation men det jag tänker på är fallet med José Macedo som nyligen fuskade på poker.

Vad är detta då för snubbe? Jo, det är en ung kille ifrån portugal som spelar poker. Han har kallats "the portugese poker prodigy" eftersom han vunnit typ 2 miljoner dollar på under ett år tror jag att det är och han är 18-19 år om jag förstår det hela korrekt. Nu har det iaf kommit fram att han har fuskat folk, minst på 30 000$ då. Han satt tydligen IRL med en snubbe när han spelade headsup och delade skärmen med sin motståndare etc.

Det har faktiskt varit folk som approachat mig om möjligheter och fuska etc. Funkar det här, går det? Hur undviker man bäst att bli haffad? Min inställning till detta är att det givetvis är möjligt men att jag tycker det är moraliskt vedervärdigt och att om man kan tänka sig att stjäla pengar ifrån folk är det antagligen mer lönsamt att göra nån typ av rån. Det är inget jag tar del av eller kommer nånsin ta del av, oavsett om jag bustar hela rullen.

Hursomhelst. Om man nu däremot väljer att ta den vägen är det som sponsrat proffs, som Jose Girah Macedo är, så är det fruktansvärt korkat att erkänna sitt fusk. Oavsett om det är så mycket bevis emot honom att varje normal människa är utan tvivel övertygad om hans fusk så är det dumt. Varför? Jo, några anledningar.

1) Om han erkänner så gör det att nyhetsrapporteringen blir rejält mycket större. Istället för att en reporter kan säga att "det verkar högst sannolikt att han fuskar pga av anledning x och y...." så kan han direkt säga att han fuskar och bara styrka det med erkännandet. Det finns inga tvivel för den oinsatte.

 2) Hans sponsorkontrakt är ju så otroligt mycket mer rökt nu. Det finns en liknande situation med stoxtrader som startade stoxpoker.com och som hade jättebra rykte och skrivit flera böcker. Han fuskade garanterat men eftersom han mer eller mindre gick afk typ så las locket på och jag tror inte han fått några represalier eller liknande.

3) Återbetalningsskyldig. Att erkänna gör ju att det är astronomiskt större sannolikhet för honom att få betala tillbaka de pengarna han stulit då denna fasta dom gör att chansen att pokersidorna i fråga kommer försöka undersöka och ta tillbaka pengar så löjligt mycket högre än om han skulle varit tyst. Samma sak med stoxtrader. Är ganska säker på att inga pengar blev återbetalade efter att han gick under jorden.

Som sagt, skulle aldrig kunna tänka mig något liknande men om man sätter sig själv i skiten så är det ju ibland bara dumt att helt plötsligt att försöka göra nåt bra...

Svensk artikel om Girah
Länk med lite om Girah-skandalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar