onsdag 17 augusti 2011

Kräftfond

Köpte lite kinesiska vildfångade kräftor. Påminn mig om att sluta köpa turkiska/kinesiska kräftor. De smakar gott liksom men problemet är att det är så löjligt lite kött på allt utom eventuellt klorna och stjärtarna. Insåg att det inte var värt att plocka "armarna" tillslut. Skiten sitter också fast i skalet på ett annat sätt. Så inget mer sånt!!

Hursomhelst så funderade jag på om man itne ska göra en liten fond av allt skal som blivit över. Känns lite hemskt att äta typ 5% av varje kräfta, man kan lika gärna använda det och göra en fond! Har aldrig gjort det innan men det verkar inte så klurigt. Hittade denna på google med hur man gör och lite förslag. Det ska jag göra imorgon!

http://www.expressen.se/mat/1.236208/sa-kokar-du-skalen

"
Kräftfond

INGREDIENSER

(4 portioner) skal från 1 kg kräftor 2 morötter 1 palsternacka 1 bit blek- eller rotselleri 2 gula lökar 3 msk olja 1 klyfta vitlök 10 pepparkorn 2 krm timjan 2 lagerblad 1/2 msk tomatpuré

SÅ GÖR DU:

1. Skölj skalen noga i kallt vatten så att du får bort en del av saltet. Skala alla grönsaker och skär ner dom i 1/2 cm stora bitar. 2. Hetta upp oljan i en kastrull. Hacka vitlöken och bryn den snabbt i oljan tillsammans med alla skurna grönsaker. 3. Tillsätt tomatpurén och kryddorna. Lägg i skalen och slå på vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i cirka 30 minuter. 4. Tag därefter kastrullen från spisen och lägg på ett lock. Låt nu buljongen kallna i cirka 1 timme. 5. Sila buljongen genom finmaskig sil och häll den sedan i en gryta och koka ihop till cirka hälften återstår. Kyl därefter snabbt ner fonden. Använd bara "rena skal" till fonden. Inte sådana som gästerna sugit och tuggat på."

Här finns några andra recept såg jag; http://www.hittarecept.se/s/fond-kr%C3%A4ftskal.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar