söndag 14 augusti 2011

Mindmap och skit

Jag har nämnt några gånger nu att jag går igenom folks VG-svar och ofta ser att jag vet iaf 95% av vad de skriver, bara att jag inte gör det. Det är väl antagligen eftersom jag generellt skriver så snabbt och i min morgontrötthet så tänker jag inte tillräcklgt klart för att minnas ALLT jag vet om frågan. Jag börjar skriva ett svar och sen funderar jag om jag har något ytterligare att tillägga, oftast har jag det inte.

Förra tentan i måndags dock gjorde jag annorlunda. Jag använde kladd för att skriva nyckelord om vad jag skulle prata om. Sen när jag hade tillräckligt som kände att jag täckte frågan så började jag skriva. Och det kändes som jag fick med mycket mer och mer relevanta saker. Vad det också gjorde var att ordbajsandet och osäkerheten försvann eftersom jag visste vad jag skulle skriva om och hade en färdig struktur. Jag tror iofs denna effekten är rätt marginellt men visst händer det ibland att man lägger till någon mening och känner att den nog inte tillför så mycket och som att man kanske har tur och får lite plus för den. Jag tror att effekten oftast är rakt motsatt även om man såklart inte får minuspoäng. En rättares hjärna reagerar nog på allt som låter semidumt och svaret får en sämre "uniform" och har nog samma effekt som stavfel.

Tror detta är en rätt bra metod, iaf på denna typen av frågor som är ganska långa och man kan freebasa lite mer och antagligen få poäng för lite olika sorters svar. Tror t ex jag skulle fått rejält över godkänt om jag gjorde så förra gången bara.

PS: Något som kommer vara gött imorgon förresten är att jag antagligen kommer få ha en dator. Hatar verkligen att skriva för hand. Lärarna borde förresten också hata det. Fick t ex ett arbete från retoriken postat till mig i fredags och fick en massa anteckningar och kommentarer men det är helt oläsligt. Omvänt är så bör det vara likadant för lärare. Visst kanske man blir bättre på att lära känna andra personers handstil osv osv men visst kommer det alltid vara mycket mer lättläst att läsa dataskrivet än handskrivet. Också mer miljövänligt btw.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar