tisdag 15 november 2011

Privat sjukvård är bra (ang Carema)

Jag är helt klart mer nöjd över den privatregisserade sjukvård ifrån axess akuten i gbg och övrigt än den kommunala jag fick i Bollebygd och tycker det är högst beklagligt att folk är så barnsliga med det som händer nu. Jag antar att detta är exakt vad de pratar om  i alla statsvetenskap-böcker om att den folkliga opinionen är oinsatt och svänger ofördelaktigt mycket under kortare tidsspann. Privat sjukvård är bra för det  handlar bara, som alltid, att den sköts av rätt folk på rätt sätt. Finns hur många värdelösa statligt regisserade verksamheter som helst, där spelas dock aldrig privat-aktör-kortet av media. Usch.

Varför är det bra då? Jo, det är en extremt förenklad syn på en verksamhet att tro att ett sjukhus som får x miljoner i budget skulle vara bättre än ett annat i samma storlek som får x - 10 miljoner i budget. Det beror på hur det sköts helt enkelt och den privata marknaden lockar duktigare och duktigare ledning som kan göra saker mer och mer effektivt för mindre pengar. Jag har tidigare skrivit om det totala misslyckandet med Toleredsskolan när jag i 2 månader försökte få tala med rektorn utan resultat och hur det aldrig skulle kunna hänt hos ett privat företag.

Finns det inga problem då? Jo uppenbarligen har det ju funnits det. Dessa sjukhus som drivits av Carema har inte följt lagstiftningen och det borde uppmärksammats tidigare. Dock är det så fruktansvärt äckligt av media att dra upp riskkapitaldebatten över ett enskilt fall, de ifrågasätter inte direkt huruvida staten ska driva företag varje gång det kommer fram att en verksamhet har sköts utav idioter som eventuellt bryter emot lagstiftningen.

1 kommentar:

  1. Det finns en stor skillnad mellan statlig och privat verksamhet och det är vinstintresset. Privata aktörer vill naturligtvis tjäna pengar, vilket om det görs på rätt sätt kan leda till effektivare och bättre vård. Tyvärr finns även risken att de i jakten på vinst, missbrukar förtroende och fuskar. Ska man ha privat vårdinrättningar måste kontrollerna av dessa bli bättre, för riskerna att det fuskas är större än inom statlig verksamhet. Tyvärr lider den statliga verksamheten av ineffektivitet, brist på engagemang och vilja till förbättring. Som vanligt vore något mittemellan bäst.

    SvaraRadera