måndag 17 januari 2011

Män, kvinnor och jämnställdhet

Bara det faktum att Oprah är ett sån massiv succé visar ungefär hur stor skillnad det är på män och kvinnor oavsett vad vi har för självbild. Det går ärligt talat inte kolla mer än 5 minuter och lyssna som man och ändå har programmet 20 miljoner tittare per dag.

Nu är det ju en massa kvinnor som ogillar programmet också, men det är inget argument. Varför inte det? Joo, det finns trender och det stör mig verkligen otroligt mycket när folk inte förstår statistik och generella tendenser. Jag tror jag har skrivit om det innan men vi tar det igen.

Säg att det finns 4 miljoner män och 4 miljoner kvinnor i Sverige. Gör man en undersökning så säger vi att man får följande siffror

Kvinnor: 60% gillar apelsinchoklad, 20% gör det inte och 20% har ingen åsikt
Män: 30% gillar apelsinchoklad, 40% gör det inte och 30% har ingen åsikt.

Vad är den korrekta slutsatsen man kan dra? Kvinnor gillar apelsinchoklad medans män inte gör det. Det finns fortfarande över en miljon män i Sverige som gillar apelsinchoklad, det är väldigt många, men män i Sverige gillar generellt inte apelsinchoklad. Svart på vit. Skulle man göra en marknadsföringskampanj skulle det antagligen vara en bra idé att göra reklam i tidningar kvinnor läser och inte bara ignorera det faktum att det är en diskrepans mellan könen. Man ska alltså inte ignorera information bara för att man vill att allt ska vara lika.

Det som stör mig i jämställdhetsdebatten är just att män och kvinnor är biologiskt olika och det kommer alltid vara så. Ibland väljer de att belysa exempel på där kvinnor hamnar i orättvisa men tar man t ex något som är baserat på helt fria val som t ex vad för typ av utbildning så är det rätt tydligt att kvinnor väljer andra yrken än män gör. Det är också helt okej! Däremot borde man ha samma löner om man utför samma kvalitet och arbete som någon annan men ärligt talat så såg jag någon undersökning om att typ, för varje 10e man som begär löneförhöjning så kommer 1 kvinna eller något i den stilen eftersom de har en aggressivare ton generellt i arbetsmarknaden. Det är antagligen inte den enda anledningen till löneskillnader (för samma jobb) men det låter rimligt att det är den absolut absolut största.

Så män och kvinnor är olika, so what? Det finns borde mycket säga om det samt mycket lite beroende på hur ingående och intresserad man är. Jag tror det jag försöker sätta fingret på är man ska försöka gå ifrån ett unisex-samhälle (som jag tidigare stödde) till att uppmuntra skillnaderna eftersom det gör samhället mycket mer intressant och differentierat. Låt det finnas Oprah som bara handlar om att man tycker synd om folk och förstår och låta oss karliga karlar se saker sprängas till bitar av en bazooka. Och fort ska det gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar