onsdag 26 januari 2011

Dålig administration

Kollade på discovery på ett program som hette "True CSI" som hade ett äkta fall med de riktiga familjerna och poliserna i ett mordfall och hur de löste mordet. Caset var en gammal tant som blivit en enstöring och hittades mördad i sitt hem. Hon hade klagat på att någon snott saker ifrån hennes hus men ingen trodde riktigt på det eftersom hon var en gammal sur tant och dessutom var hon numera blind. Hon var som sagt en enstöring och lämnade knappt huset och den som märkte något var en vän som tydligen läste upp tidningen högt för henne i luren (låter iofs inte som en true enstöring men men :). När de sökte hittade de en lapp som de undersökte med handstilsanalys. De tog in mjölkmannen till förhör men det passade inte. Hursomhelst så tog de massa vittnen och hittade lite DNA och skit och när alla löner och allting hade kostat 75 miljoner pund (!!!) så var de nära på att ge upp. Pausa där.

De hittar alltså en gammal tant i ett annars inte märkvärdigt fall och de lägger 75 miljoner pund för att hitta mördaren. Fattar ni eller? Och det är liksom inte en enda person som är dum i huvudet, det är ju ett helt gäng som jobbade med fallet och någon gång borde diskussionen om huruvida fallet verkligen måste lösas till vilket pris som helst kommit upp. Samma sak är det ju för övrigt med Thomas Quick fast där är det ju en extremt stor skillnad. Jag tror jag hörde något om att alla rättegångar och liknande under åren har kostat skattebetalarna 150 miljoner kronor men skillnaden där är ju att det är små barn som har hela livet kvar att leva plus att det väl handlade om tiotalet mord. Nu är det ju lite halvt oklart om han verkligen var skyldig eller inte till alla eller om han bara mest är galen men det är ändå helt sjukt hur de kan lägga så mycket skattepengar när man vet hur mycket annat som det dras in på.

2 kommentarer:

  1. ja det är sjukt hur mkt pengar det handlar om. Men så är det. Ska folk kunna mörda utan straff? Ska en människa kunna bryta sig in hos min mormor, eller varför inte en människoskygg gubbe långt inne i bollebygds skogar- utan att något händer? Självklart måste man försöka hitta den kriminella.

    Inom vården är det hemska summor. Jag har gett infusioner med cellgifter och andra mediciner som kostar 20-40 000/person och gång. Men man måste ju hjälpa en människa så gott man kan. Att vilja gott. Tänk dock vilka miljarder det kunde sparas om människor tränare, åt okej och inte rökte och höll sig på ett bra BMI. Tänk vad mkt pengar som kunde sparas....olika typer av cancer, ledproblem, benskörhet, KOL, diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, ökad trombosrisk etc skulle minimeras extremt... Pengarna kunde läggas på mer personal-->mindre sjukskrivningar etc. Ja ja... pengar. pengar. dumma pengar.

    SvaraRadera
  2. Jag tror du måste se skillnad på en reell värld och en teoretisk värld. Om du ser vad som faktiskt är så har vi liksom stora underskott och riktigt begränsat med pengar.

    Nej, folk ska inte kunna mörda utan straff och ja, man borde undersöka saker och ting men det finns gränser med en begränsad ekonomi. Det är rätt självklart och man kan ju tycka att saker i teorin är på ett sätt men man får som sagt göra det bästa av de skattepengar vi har. En människoskygg gubbe borde man inte heller lägga 175 miljoner på :D.

    Betalar staten allt det där själv eller är det mycket försäkring :S? Hur ofta får dom denna sprutan?

    Pengar är inte dumt, pengar är bra. Däremot vad folk lägger pengar på är ofta dumt.

    SvaraRadera