måndag 21 maj 2012

Politik och skit

En vän publicerade precis en politisk vinklad artikel på facebook. Eller ja, den var politisk vinklad men största ställningstagandet var ju antydningen av "republiceringen" via facebook. Blev lite sugen på att kommentera. Det handlade om sverige fått sämre "trygghet" senare åren. Höll på att kommentera att man bör se förbi första tanken och sen tänka några steg längre, vad tycker du är rimliga nivåer för lön men framförallt vad får detta för påverkan på arbetsmarknaden, hur bedömmer du sveriges framtida situation där vad som en gång var vårat trademark och stora konkurranskraftighet (teknik/vetenskap) i princip helt är borta etc etc. Då kom denna känsla som ofta kommer men nu kändes det ändå som det var spiken i kistan. Vissa människor förstår inte. De kommer inte heller förstå. Det värsta är att de inte förstår att de inte förstår. Vad är det som folk inte förstår? Jo, som sagt, att parti- och makroekonomipolitik handlar om en HELHET och utan stor efterforskning så har man inte kunskap att uttala sig. Man kanske tycker något verkar sinnessjukt men sen inser man att det inte finns så många alternativ utan ibland får man bara välja mellan pest eller kolera. Jag har dragit analogin några gånger men det är precis som med en kirurg. Vi säger inte till honom hur han ska operera, det är något han utbildar sig till i flera år.

Jag har ändå läst mycket samhällsvetenskap, statsvetenskap (en hel del hp) och dylikt men jag är ibland osäker på om jag borde få uttrycka mig. Iaf i många saker.

Nåväl, jag säger det här, samtidigt som jag ändå inte säger det. Varför? Ja, eftersom jag är förbi det men också just vetskapen att det är en död väg att gå. Hoppades ett tag på att man kunde försöka rensa en allmän debatt och försöka styra den lite mer objektiv, faktabelagd och diskuterande men nej. Det är utdömt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar