onsdag 6 januari 2010

Plugg startar igen

Nu när nya terminen börjar så är man ju officiellt student igen, och vad finns för bättre pluggmat än Oxfilé med potatisgratäng!? Mmm, gott.

För övrigt så känner jag att jag kommer ha stenkoll nu med min nya mobil (påminnelser) plus att google notes är sjukt nice för att skriva upp viktiga datum, lite kommentarer och annat smått och gott.

Idag skulle jag skriva första versionen av en debattartikel och kom in i ett skrivstim (kan man säga så?) och skrev klart allt direkt och ska gå igenom det nu men tror att jag inte kommer ändra så mycket inför inlämningen imorgon.

Privatiseringar

Ett enormt problem med många debatter idag är att varje individ har en förinställning till ämnet som de utgår ifrån, och sedan försöker de övertyga sig själva om att deras inställning den korrekta genom att välja att lyssna på de argumenten som tilltalar just dem. Uppenbarligen är detta ett fel sätt att ta beslut och bilda sin åsikt men det är tyvärr så de flesta människor gör. Det leder oss direkt in till privatiseringar, ett ämne där nästan alla väljer utifrån deras generella politiska ståndpunkt och antingen stödjer det eller skyggar direkt.

I en hypotetisk värld där man har obegränsat med pengar är alla former av privatiseringar fel. Det är för mig rätt självklart eftersom alla ska ha lika rätt till vård/skola med hög kvalité, punkt slut. Något annat som är lika självklart är att denna hypotetiska värld inte finns och att vården och skolan idag är allt annat än perfekt. Något annat som är tämligen självklart och rätt väldokumenterat är att statligt skötta rörelser inte har en chans om man jämför med ett vinstdrivande företag i något som helst avseende, framförallt priseffektivet och det är INTE till priset av kvalite.

Det är dock lätt att fördomarna emot privatiseringar kommer fram när man tänker på snobbiga skolor och sjukhus men dessa är ju inte vad det hela handlar om. Ta ett närliggande privatägt exempel här ifrån Göteborg; Axess akuten. Ett läkarbesök kostar 200 kr precis som hos det kommunala och jag personligen tycker det är riktigt bekvämt att det är öppet dygnet runt, boka online på deras hemsida och få SMS när det är valfritt antal minuter kvar tills det är din tur på kölistan.

Ett annat personligt exempel kan jag dra med min skolgång som jag är sjukt missnöjd med. Nu när jag har blivit vuxen så kommer ständigt samma tanke i mitt huvud; 'tänk om jag hade gått i en privatskola där man kunde anpassa efter MINA behov och MINA studieförutsättningar istället för att bara fokusera på att alla i klassen ska "klara godkänt"'. Man kan ju även se det lite mer nationellt om man vill, Sverige som land skulle bli så mycket bättre om man erbjöd ALLA elever lite anpassade studier, inte bara de som har problem att hänga med. Tänk vilka vetenskapliga framsteg vi hade haft om våra framtida Einsteins fick utöva och utveckla sin talang med lite svårare uppgifter i skolan men självklart gör våra lärare det bästa de kan med de resurser som de har.

Så innan vi lever i ett perfekt samhälle med obegränsade resurser så är privatiseringar definitivt något positivt, oavsett vad man har för ideologiska tankar om det. För politik handlar inte om att fantisera något perfekt utopi, det handlar om att göra det bästa för världen som den är idag, en värld full av brister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar