onsdag 6 maj 2015

Göran Carl Heintz sparguide - Tankar och funderingar

Hej!
Min kompis frågade nyligen om vad han borde spara i. Jag tycker det är synd att så många av mina vänner ej sparar för det gör dom fattigare vilket påverkar dom men såklart även mig, inga pengar för resor, lite mer nice restauranger och sådär. Jag tänkte börja först med VARFÖR man ska spara samt sen för många som redan vet det om hur jag har skiftat i mina investeringstyper på senaste.

Del 1 - Varför man ska spara?
När jag pratar om spara så pratar jag om aktier och fonder. För er som inte vet vad fonder är så är det en samling aktier mestadels som gör att du sprider riskerna. Det kan vara indexfonder som följer alla företag i Sverige, alla i en viss bransch, typ läkemedel och det kan även vara större grejer såsom hela asien. Man betalar via avanza ingenting förutom förvaltningsavgift på 0,2 til 2% per år.

Hur mycket kan man tjäna?
Det kan svänga som tusan men i längden kan du räkna med 6-10% per år. Här har ni svenska börsen sen 1995, (tidigast tillbaka jag kunde gå) på avanza. Det svänger en del som ni ser men på 20 å har det ått upp 423%.
Stockholmsbörsen sen 1995 (upp 442%)



Man kan välja lite att se det lite hur man vill. Du blir definitivt ej rik snabbt men att spara varje månad ger tillslut sakta en passiv inkomst. Själv började jag när var 18 med 200 kr som snabbt blev 500 till mer och mer, det beror ju på din inkomst såklart och din livsstil. Själv lär jag forsätta spara 30-50% av vad jag tjänar medans för vissa kanske 10% är mer rimligt. Bestäm själv!

Vi kan väl göra en liten enkel uträkning. 2000 kr per månad med 8% beräknad avkastning per år.

Som ni ser så går det ganska sakta i början men efter ett tag börjar vinsten per månad bli högst påtaglig.

Efter 3 år gångna (4e året i tabellen) så har vi 519 kr per månad extra! Många har dock ett visst startkapital, kanske sparar mer i månaden. Vi tar ett exempel till. Vi kör startkapital på 150k, sen 5000 kr per månad.



Såhär kan man hålla på länge med olika exemple men trenden är ändå tydlig, ge det lite tid och skörda frukterna längre fram. I början sparade jag t ex kanske lite för mycket, kanske borde använt lite mer och sparat lite mindre men det är sånt som är upp till varje individ. För framtiden lär jag ta ut kanske 50% av alla vinster men då har jag också ett visst startkapital. Det är en fråga för varje individ.

FAQ och allmäna kommentarer
Guld är la bra? Det går ju aldrig ner i värde
Guld går definitivt upp och ner i värde, en av mina sämsta affärer var just att gå in i guld, jag förlorade 40% på ett år ungefär. Oavsett vilket vill vi inte gå plus/minus noll, vi vill göra en vinst och är man direkt ointelligent och ej sparar i fonder eller amorterar sitt lån så kan man ju iaf göra en LIIITEN vinst och skaffa ett sparkonto med garanterad ränta. Mer om det lite senare.

Vart ska jag spara?
Avanza kör jag på och de har vunnit bästa bank typ 5 år irad. Avanza är även bra på många sätt, kör bara på det :). Det är t ex lätt att sätta upp auogiron samt det finns även möjlighet att ha flera olika portföljer. Du kan t ex sätta så det blir 50 kr den 25e varje månad till "ny mobil", 300 kr/månad till resekontot osv osv. Jag tipsar folk som har svårt att hålla i pengarna att sätta ett autogiro en-två efter löning för det finns något psykologiskt att se att man har mycket pengar på kontot, man tar sig friheter som man inte annars gör.

_________________________________________________


Del 2 - Vad ska man spara i?
Första grejen du INTE ska göra är iaf att amortera eventuella lån förutsatt att du har en okej ränta. Nu har vi iofs rekordlåg ränta men då börsen går upp 6-10% per år förlorar du pengar genom att betala av något som bara kostar dig 1-3% ränta. Jag har en vän som säger att han tycker det är skönt "att vara skuldfri". Jag har sagt till honom att det är en väldigt korkad tanke och jag säger det här igen.

Därefter är det svårare att bestämma sig vad man ska spara i. Jag började själv spekulera i lite aktier jag tyckte lät lite spännande. Utvecklingsmarknader, 3dprintfonder, latinamerika, indien! Vissa av dessa gick verkligen hem och gick upp 250% över några år men samtidigt gick andra illa och i slutändan så märkte jag att jag mestadels följde index i längden med 2 stora dippar, när jag satte i 3dprinters och satte en del i guld. Jag insåg därför att jag är helt okej med att följa index och att jag ej behöver snabba pengar. Därför är jag mer inne i indexfonder med låga avgifter som också har fördelen att jag inte behöver lägga någon övrig energi på investeringar, även om jag tidigare tyckt det var kul, men bara när det gick bra.

Aktier då? Jofan! Aktier har ökat lite i intresse för mig. Det finns två faktorer som jag inte tog så stor hänsyn till so jag bryr mig om nu.
1) Fonder har förvaltningsavgift på 0,2 till 2% per år vilket blir bra med pengar i längden. Aktier har ett courtage som du betalar vid varje transaktion. Köper du en aktie som du har i 30 år så betalar du en gång. Billigt!

2) Direktavkastning. Aktieutdelning såg jag som en liten bonus men faktum är att många aktier har riktigt hög avkastning på 5-6% som de betalar ut varje år. Jag tror t ex coca cola har delat ut 5-6% per år i sådär 20 år irad. Detta är utöver aktiekursstigningen gör det lite mer intressant att ha lite osexiga aktier såsom stora banker eler liknande, företag jag tidigare tyckte var trista.

3) Dolda avgifter inuti fonder
Det är inte bara förvaltningsavgifter i fonder. Jag är ingen expert men det är tydligen ett 20tal övriga avgifter som tas med i priser som EJ sitter i förvaltningsavgiften. Det är där normansbeloppet kommit in, ett sorts index som kvantifierar dessa. Lite halvsvårt att relatera till detta dock då en av avgifterna är courtage och alla hedgefonder tex har stora såna kostnader. Betyder det att förvaltaren ej ska göra en affär när en aktie är påväg ner bara för att det kostar extra courtage? Nej. Vad är då rimliga avgifter? Svårt att säga tycker jag! Har ingen lust att researcha detta.

Problemet är bara att det blir ansträngande att följa index med aktier. Visst, genom att köpa olika stora delar av de 30 största bolagen i Sverige så har du typ 90% av sveriges marknad men vad gör du sen med månadssparningen? Visst, man kan göra upp lite olika system med det där men det blir snabbt rätt jobbigt tycker jag. Säg att du sätter in 2k per månad och har ett system att du köper först HM, sen Sandvik, sen Swedbank etc och får på så sätt en bra fördelning. Du har sen 30 företag och 300 000 kr i dessa. Du ska ta ut 200 000, vad gör du då? Säljer 2/3 av alla aktier? Visst, det funkar men rätt mäckigt. Avanza zero är grymt, det är en svensk aktieindexfond som är helt utan avgifter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar