fredag 12 september 2014

Valet!

Det är så lätt att skriva alltför mycket om valet. Det är även lätt att ta ställning. Ska nog inte göra nåt av detta, här kommer en lista.

Vad folk vet om politik per ämne

Försvaret (0.1% förstår nånting) - Mig själv exkluderat
En naturlig instinkt är ju att försvaret är bortslösade pengar men ärligt talat är ingen av oss i en position att döma detta. Vi förstår inte vilka politiska välgärningar det är att t ex skicka våra plan till Afghanistan etc etc. Eftersom i princip alla länder hjälper till militärt utomlands i någon form verkar det högst rimligt att det är en bättre idé än det som lekman verkar.

Kärnkraft (0.1% förstår någonting) - Mig själv semi-exkluderat.
Helvete vilken liten fråga detta är. Äckliga journalister som tar upp det som en central grej som 99% handlar om matematik. Det är extremt relevant att veta energieffektiviteten, kostnaden och övriga faktorer för oss att kunna jämföra olika energisorter. Om atomkraft är 100x mer effektivt än t ex kol jämfört med 30x förändrar ekvationen helt. Detta är något som de flesta förstår, det går bara inte att lösa utan siffror.

Ekonomi och jobbskapande (5% förstår) - Mig själv inkluderat
Kanske ett rätt tråkigt ämne men det är till stor del vad effekten av politik innebär. Etiska värderingar etc sitter mer kulturellt och betingas inte så mycket av vad t ex FI etc kan göra. Att fixa en ekonomisk modell är därför centralt, jag finner det sjukt att folk inte lägger mer fokus på det här då många partier har tonårsförståelse av ekonomi. Det värsta jag vet är att de tror att skattesänkning/höjning på x% kommer att ge x miljarder till typ nya jobb inom säg utbildning. Det funkar inte så.

Ähh de 3 räcker fast finns ju 10 till.


Vi balanserar med en rolig gif!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar